Qompas Insights
Qompas Insights

Persbericht

Mannelijke starters vinden balans werk en privé lastig

2 sep 2019 - Ruim de helft van de mannelijke starters op de arbeidsmarkt vindt het moeilijk werk en privé te combineren. Vrouwen vinden de balans werk privé minder lastig. Dat is opvallend omdat veel mensen bij balans tussen werk en privé direct aan vrouwen denken. Een meerderheid van de vrouwelijke starters (52%) vindt het daarentegen lastig grenzen aan te geven in hun eerste baan. Mannen hebben daar weer minder moeite mee (34%).


Jaarlijks onderzoek van Qompas
Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Qompas onder ruim 3000 studenten en starters (max. drie jaar werkervaring). Qompas is een bedrijf in loopbaanoriëntatie, studie- en carrièrekeuze. Bijzonder aan dit onderzoek is dat we studenten hebben gevraagd naar hun verwachtingen, opvattingen en vaardigheden met het zoeken naar een baan. Dit hebben we vergeleken met hoe starters dat in de praktijk ervaren.

Onderhandelen is lastig voor studenten en starters
Zo weet slechts een kwart van de studenten en werkzoekende starters hoe ze moeten onderhandelen met hun werkgever over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Mannen denken twee keer zo vaak als vrouwen dat zij weten hoe dit moet (37 procent tegenover 18 procent). In de praktijk onderhandelen mannen echter veel minder vaak dan zij zich voornemen (64% versus 48%). Van de vrouwen is dit percentage gelijk: 43% neemt zich voor te onderhandelen en doet dit ook werkelijk.

Video-solliciteren is niet populair
Het maken van video’s en vlogs is steeds vaker onderdeel van de sollicitatieprocedure. Studenten en starters vinden dat maar niks. Solliciteren gebeurt nog het liefst op de ouderwetse manier. Alleen van de jongste respondenten lijkt het een op de vijf wel leuk om te solliciteren met een video-cv. Opmerkelijk is verder dat veel studenten en starters aangeven moeite te hebben met vaardigheden als een cv opstellen (44 procent).

Bereid brutosalaris inleveren voor duurzaamheid
Studenten en starters vinden het belangrijk dat hun toekomstige werkgever duurzaam is. Daar willen zij zelf ook aan bijdragen. Ze zijn bereid gemiddeld 5% van hun brutosalaris in te leveren als hun werkgever daarmee duurzame maatregelen kan nemen.

Download het hele onderzoek op Qompas Insights
Download het hele persbericht

Meer informatie:
Mirjam Bahlmann (onderzoeker): mtc@qompas.nl 071- 581 5581 of 06- 524 987 40
Lars Noordman (arbeidsmarktcommunicatie en recruitment): lars@qompas.nl 06- 104 347 60
Mayke Calis (communicate): mgc@qompas.nl; 071- 581 5581 of 06- 212 531 29

Alle persberichten »

Mannelijke starters vinden balans werk en privé lastig