Qompas Insights
Qompas Insights

Persbericht

Studenten & starters vinden vast contract niet zo belangrijk

6 sep 2018 - Bijna twee derde van de studenten en starters vindt een vast contract niet zo belangrijk bij het kiezen van een baan. De mogelijkheid op een vast contract staat op de negende plaats, onder bijvoorbeeld ‘inhoud van de baan’, ‘leuke collega’s’, ‘persoonlijke ontwikkeling’, ‘salaris’ en ‘acceptabele werkdruk’.


Moeite met verantwoordelijkheid
Ruim een kwart van de starters heeft moeite met de hoeveelheid verantwoordelijkheid die zij in hun eerste baan moeten dragen. Blijkbaar leren ze dat onvoldoende op de opleiding en wordt er in hun eerste baan meteen veel aan hen overgelaten.

Onderzoek Qompas
Dat blijkt uit een groot onderzoek van Qompas onder bijna 1700 studenten in de laatste fase van hun studie (hbo en wo) en starters op de arbeidsmarkt. Qompas is een bedrijf in profiel-, studie- en carrièrekeuze. Bijzonder aan dit onderzoek is dat we zowel studenten in de eindfase van hun studie als starters op de arbeidsmarkt (max. drie jaar werkervaring) hebben gevraagd naar hun oriëntatie en hun daadwerkelijke ervaringen op de arbeidsmarkt.

Werkgevers onbekend met wat jongeren willen
Werkgevers weten niet hoe jonge mensen zich willen ontwikkelen op het gebied van doorgroeimogelijkheden en opleidingen volgen, denken vooral starters en hbo-studenten.

Liever een man als baas
Opmerkelijk is dat ruim een op de vier studenten en starters liever een man als leidinggevende heeft. Zestien procent wil liever een vrouw. De meerderheid (57 procent) maakt het niet uit. Er is daarbij geen verschil tussen opvattingen van mannen en vrouwen. De loonkloof tussen mannen en vrouwen valt in werkelijkheid wel mee, denkt een meerderheid van de mannelijke studenten en starters (55 procent). Van de vrouwen denkt een kwart dat het wel meevalt. De loonkloof in het bedrijfsleven is in werkelijkheid zeven procent (bron: CBS).

Voor meer informatie:
Mirjam Bahlmann (onderzoek) - mtc@qompas.nl - 06-52498740
Loes Segers (onderzoek) - ljm@qompas.nl - 06-57318384
Mayke Calis (communicatie) - mgc@qompas.nl - 06-21253129

Keuzemotieven 2018 De keuzemotieven van studenten en starters voor een baan.
Download het persbericht

Alle persberichten »

Studenten & starters vinden vast contract niet zo belangrijk